Prosjektmedarbeider Mette Lohren og prosjektansvarlig Espen André Kristiansen er veldig godt fornøyd med midlene prosjektet har fått tildelt.
Ingrid Vesterås
Etableringen av et høyere yrkesfaglig utdanningstilbud i Sør-Østerdal er allerede godt i gang.
Treårig satsing
Sparebankstiftelsen Hedmark støtter prosjektet med 3 625 000 kroner over tre år.
Sør-Østerdal interkommunale politiske råd (SØIPR) har også bidratt i betydelig grad, i tillegg til samarbeidsaktørene.
I løpet av disse tre årene skal man skape et regulært fagskoletilbud i regionen. Samtidig er det en målsetning om å heve statusen på fagskoleutdanning.
Et tilbud som er tilpasset behovet
Sør-Østerdal har behov for kompetanse innen primært helse-, reiseliv- og industrifag. Prosjektets målsetning er at Fagskolen Innlandet etablerer en fast node (fysisk utdanningssted) med årlige utdanningstilbud i regionen.
I tillegg er målet å etablere en "Læringsfabrikk for helsefag" på Terningen Arena i Elverum.
– I selve rekrutteringsprosessen er vi avhengig av å finne en ildsjel som brenner for høyere yrkesfaglig utdanning og som kan være en drivkraft for å skape et nytt utdanningstilbud i regionen, sier prosjektansvarlig i Karriere Innlandet Sør-Østerdal, Espen André Kristiansen.
Skape nettverk og skreddersy studietilbudet
Han forteller videre at Terningen Arena er en naturlig samlingsplass for en høyere yrkesfaglig utdanning. Høgskolen i Innlandet er etablert der med sin sykepleierutdanning, i tillegg til utdanningstilbud innen psykisk helse, kreft og eldreomsorg, samt en del andre tilbud.
– Her er det store og viktige utdanningsaktører til stede, med eksempelvis høgskolen samtidig som næringslivet er der. Prosjektlederen vil ha en viktig rolle i å skape nettverk, arbeide utadrettet for å hente inn behov, ha dialog med relevante aktører og skreddersy studietilbudet tilpasset Sør-østerdalsregionen sammen med Fagskolen Innlandet.
– Her får vi et unikt utdanningstilbud med topp moderne utstyr i et sterkt fagmiljø.
Desentralisering i praksis
Mette Løhren er prosjektmedarbeider i prosjektet og har jobbet tett med Kristiansen siden oppstarten. Hun er tydelig på hva hun mener er viktigst:
– Vår region har et underdekket behov. Fagskolen Innlandet har historisk hatt lite tilbud i Sør-Østerdal. Her viser vi at politiske vedtak om mer desentralisert utdanning blir fulgt opp i praksis, sier hun.
Tre viktige områder
Løhren forteller videre at de har jobbet ut mot kommunene i regionen. De har valgt tre områder de synes er viktige innen et fagskoletilbud i sin region:
– Det er fagskoletilbud til Forsvaret, og spesielt Hæren som er tungt til stede i Sør-Østerdal. Så er det helsefag for kommunene for å dekke gapet mellom sykepleier og helsefaglig yrkesutdanning. Det siste sporet er mot industrien der små og mellomstore bedrifter trenger å rekruttere og beholde arbeidskraft.
Tilbudet blir et desentralisert, nett- og samlingsbasert tilbud i regionen.
– Vi er svært takknemlige for støtten prosjektet har fått fra både Sparebankstiftelsen Hedmark og Sør-Østerdal Interkommunale politiske råd (tidl. Regionrådet). Det er helt avgjørende for at satsningen skal bli en realitet, avslutter Kristiansen og Løhren.
Fakta om fagskoleetablering i Sør-Østerdal
- Etablering av et fagskoletilbud i Sør-Østerdal er i tråd med statlige ambisjoner og fylkeskommunale vedtak om et desentralisert utdanningstilbud.
- Karriere Innlandet Sør-Østerdal er prosjektansvarlig for «Fagskole i Sør-Østerdal», i tett samarbeid med Fagskolen Innlandet.
- Fagskoleetableringen legger vekt på hva offentlig og privat sektor i Sør-Østerdal trenger av fagkompetanse i årene som kommer.
- Etableringen blir finansiert gjennom Sparebankstiftelsen Hedmark som støtter prosjektet med 3 625 000 kroner over tre år, i tillegg har Sør-Østerdal interkommunale politiske råd (SØIPR) bidratt i betydelig grad, i tillegg til samarbeidsaktørene.